#170
Příspěvek
od Neklan » 23 pro 2012 16:32
Svijanská 13° je docela dobrá, zvlášť v točené a nefiltrované kvasnicové podobě, jinak má pivovar trochu problém se svým úspěchem. Desítku a jedenáctku nestačí vyrábět a někteří hospodští si stěžují, že kvalita kolísá. Kousek od Svijan je malý pivovar Rohozec (ve stejném vlastnictví jako Svijany a náchodský Primátor) a ten mi opravdu chutnal.
Co se anglických piv týká, tak jsou vážně úplně jiná a nutno podotknout, že se vařila dávno před Plzní, což byl opravdu první ležák, ale abychom se moc nechlubili, ten sládek, který ho v Plzni prvně uvařil, byl Němec. Svrchně kvašené ALE se výrazně liší od spodně kvašeného ležáku v postupu výroby i v použitých surovinách. U ALE se používá pestřejší paleta chmelů i způsobů přípravy sladu, kvašení probíhá při vyšších teplotách a úplně jinak a pravé točené ALE dozrává až v hospodách. Takže je jasné, že chutná jinak, než ležák a je nesmysl je srovnávat. Jsou to sice příbuzné, ale přesto jiné nápoje, něco jako černý a zelený čaj.
Co se "vylepšení" příchutěmi týká, myslím, že se to na Ostrovech děje v menší míře, než poslední dobou u nás s boomem radleru. V Anglii je to okrajová záležitost, v hospodách se s tím člověk příliš nesetká a hodnotit anglická piva podle třeba Banana Bread, je nesmysl. Nutno podotknout, že námi nabízené lahváče nechutnají úplně tak, jako pravé hospodské ALE, zkrátka protože to jsou lahváče. Pivo se do láhví musí něčím natlačit a musí vydržet podstatně déle, než sudové ALE. Má tedy bubliny jako ležák i když v menší míře. Můžete si ho tedy klidně vychladit a nalít do sklenice i s pěnou, ale to je myslím strašná škoda. Chuť každého nápoje vynikne při trochu vyšší teplotě a ALE se správně opravdu pije teplejší než ležák (cca 10 - 13°C oproti cca 8°C u ležáku) a ty bubliny do něho nepatří. I já mám ALE v lednici, ale piju ho až tak za půl hodiny po otevření a přelití do sklenice. Sud s ALE není v hospodě pod tlakem, při naražení se do něj pustí vzduch a vznikne volná hladina. Točí se pak "hand-pull" pípou, což je normální pístová pumpa a pivo proto nemá, ba dokonce nesmí mít pěnu. Sklenice má objem jedné pinty (0,565 l), ale nemá žádnou rysku a správná míra je až po okraj, na pěnu tedy není ani místo. Chápu, že pro mnoho Čechů je to něco nepředstavitelného, ale musíme si uvědomit, že navzdory tomu, že český ležák má ve světě dobré jméno, nejsme ani zdaleka největší pivní velmocí světa a nemáme recept na to jediné správné pivo, ani právo určovat, jak se má pivo správně pít. A vlastně jsme jedinou pivní velmocí, kde se pije téměř výhradně jenom jedno pivo, všude jinde jsou piva rozmanitá, Německem počínaje a třeba Belgií konče. Naštěstí poslední dobou přibývá specializovaných pivnic s nabídkou širší palety piv a díky tomu, že malé pivovary v Čechách začaly v hojné míře vařit svrchňáky, můžeme si dát i tady točené pivo, jehož kolébkou byla právě Anglie.
-
Přílohy
-
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol, 1983 two-door Range Rover V8 a 2021 Defender 110 SE D250; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE