Stránka 1 z 3

D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 31 črc 2010 22:52
od marek sk,lm
Mate stym niekto skusenost.
Vyjazd ,celkom slusny ,vymacknem spojku pusim plin skocim na brzdu ,podomnou slusny breh. A brzdovy pedal uplne tvrdy ,uplne ziadny drzdny ucinok.V aute strasna panika rutime sa dolu,zarevem na spolusediacich nech idu do prdele ,aby som mal vyhlad na "cuvanie.po troch sekundach je po vsetkom.auto sa volnym padom zruti dole vyjazdom a ja neviem ako som to uhral na idealnu stopu a neprevratil sa...
Dostavam extremne vinadane od osob sledujucich celu udalost s vonku - ze im nemam privadzat infarkt :broken mali by ste to zazit v aute ,hustota ,fakt ,vychadzame s auta vyklepany...Asi by sme skoncili ako keby nas dali do miesacky na beton a prihodili dake hranate liatinove poklopi s kanala a zopar spojok na kolajnice ,hnus.
neuveritelne sa to uhralo...

co moze sposobit taketo ,zlihanie brzd.som v soku.to vobec nieje sranda.ABS? po incidente mi svietilo asi 5km a po naslednom nastartovani konecne nacitalo.Na vrcholovom fleku mi par krat prehrabli kolesa na kriz ,nehrotil som a ...vid situacia zeby fakt ABS?skor sa mi to zda na ten tvrdy pedal ta pumpa ,co jej moze vadit daky olej?fakt neviem.skuste poradit.
po tejto skusenosti som dost stratil doveru k autu a to je uplne na P.brzdy musia ist stale ,kua.ved som makal na tom aby som motor za kazdu cenu nechal pri zivote koli brzdam :Ja blb: vela ludi necha skapat motor - blbost ,nie? nejde servo, brzdy... pri vyjazde je to hovadina , nie? pedal tvrdy....nezelam nikomu :ne :sweat

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 01 srp 2010 10:07
od Rover
Vyhodit ABS a TC pokud to tam máš..., přesně tohle se mně tu a tam stalo s RRC...

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 01 srp 2010 21:34
od Sláma Karel
To se u DI s ABS stávalo docela běžně. Akorát si se neměl leknout a ten pedál prostě prošlápnout. On je jako zaseklej, ale když na ten pedál šlápneš opravdu pořádně, tak to povolí.
Mě se to stalo už mockrát a vždycky na DI co měla ABS. Když se mi to stalo poprvé tak jsem jel s vlekem a chtěl začít brzdit před kolonou. Najednou pedál tvrdej. Akorát já se zapřel a pořádně na něj dupnul a povolil. Tak jsem vždycky když jsem měl nějakou DI s ABS odpojoval ten konektor na kostce ABS a byl klid.

K :dance

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 02 srp 2010 12:19
od Honzan
No me se to obcas tez stane... vetsinou staci pedal rychle povolit a seslapnout znovu, pripadne fakt silou dupnout...

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 02 srp 2010 16:43
od Hubert
Mě se to taky stane. A je to fakt buť dupnout nebo znovu sešlápnout. Diagnostika pak vyliká vadné přední čidlo tak už jsou obě vyměněny a od té doby v pořádku. Kontrolka se před tím nerozsvítila.

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 02 srp 2010 22:46
od marek sk,lm
Rover píše:Vyhodit ABS a TC pokud to tam máš..., přesně tohle se mně tu a tam stalo s RRC...
co je to TC?
Bohuzial som nemal tu silu povolit brzdovy pedal a znovu zosliapnut :lol: bola to dost vinimocna situacia :coze: a myslim ,ze silnejsie pritlacit uz neslo.Doteras ma bolia upony na svaloch od zaberu ,nechapem ,ze som nevytrhol volant.

isto to tu niekde je popisane ,no da sa odpojit ABS a znovu zapnut ,aby fungovalo bez hrabania sa v diagnostike.Co tak dat sprosty vipinac pred poistku ABS?Fakt by som to uz nerad zazil hlavne v takej situacii.bolo to faaakt o drzku...

Chlapi dik moc za moc dobre rady.Som rad ,ze to nieje nejaka zaludnost bez riesenia.Povodne som chcel ABS vytrhat hned pri kupe ,no beha na tom zena s 2x deckom a pri tak tazkom aute v zime hlavne u nas je to asi nutnost...

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 02 srp 2010 22:49
od Steve
TC je kontrola trakce.

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 02 srp 2010 23:52
od Sláma Karel
marek sk,lm píše:.Povodne som chcel ABS vytrhat hned pri kupe ,no beha na tom zena s 2x deckom a pri tak tazkom aute v zime hlavne u nas je to asi nutnost...
Takže lepší než to vytrhat bude, když se to ženě zasekne a nepůjde zabrzdit vůbec? :ty jeden...:

Jinak ABS lze normálně odpojit a zase zapojit bez šťourání se tam diagnostikou. Sice si jednotka bude pamatovat chybu, ale když to znovu připojíš, tak by mělo zase fungovat (pokud bude ABS v pořádku).

K :dance

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 00:54
od KRANG
Sláma Karel píše:To se u DI s ABS stávalo docela běžně.
Co je příčinou? Jak se to dá odstranit? ..myslim mimo zmíněnýho odpojení ABS

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 10:31
od Rover
Sláma Karel píše:Jinak ABS lze normálně odpojit a zase zapojit bez šťourání se tam diagnostikou. Sice si jednotka bude pamatovat chybu, ale když to znovu připojíš, tak by mělo zase fungovat (pokud bude ABS v pořádku).
Karle a můžeš prosím popsat jak normálně se ABS dá odpojit? Když jsem s tímhle laboroval u RRC, tak ať jsem postupně odpojoval všechny možné věci, stejně to nebrzdilo. Brzdilo to jedině když bylo všechno zapojené.

Šly by nějak upřesnit termíny jako:

- co je to kostka ABS, co z toho vytáhnout?
- jak normálně odpojit ABS?
- pokud vytáhnout pojistku, tak kterou?
- atd. atd.

Ono tady bylo už víc návodů jak to vypojit, ale vždycky tak nějak - "vytáhni pojistku ABS" - přitom když tam tahám pojistky, tak to potom nebrzdí vůbec...

Chybí tady návod "jak si blbec vypojí ABS, aby se brzdy staly spolehlivými".

Prostě klidně jak pro blbého co přesně a kde přesně by člověk měl udělat.

Jinak ještě jeden postřeh - mně to vždycky zlobilo když bylo vlhko. Jakmile bylo sucho, tak úplně v pohodě. Potom jsem vytahal všechny konektory, které s tím souvisí a prostříkal kontaktolem a bylo to dobrý... (včetně toho konektoru, který spojuje dráty ve vnitřní vrchní horní části PP kola).

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 10:46
od Hubert
No podle schéma by mělo stačit vytáhnout pojistku z pojistkovnice pod volantem co je označená ABS. Kontrolka by pak neměla zhasnout. Pojistky v motoru na pumpu a ventily jdou podle schéma přes relé které ovládá ŘJ ABS a ta je napájena tou pojistkou pod volantem takže bude stačit vytáhnout ta.

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 11:06
od Rover
To jsem zkoušel a nebrzdilo to potom vůbec...

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 11:17
od Hubert
To je nesmysl pokud by shořela pojistka tak nezabrzdíš?

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 12:13
od peto
Hubert píše:No podle schéma by mělo stačit vytáhnout pojistku z pojistkovnice pod volantem co je označená ABS. Kontrolka by pak neměla zhasnout. Pojistky v motoru na pumpu a ventily jdou podle schéma přes relé které ovládá ŘJ ABS a ta je napájena tou pojistkou pod volantem takže bude stačit vytáhnout ta.
ja mam tu poistku vytiahnutu a je to presne jak hovoris kontrolka svieti a brzdy brzdia bez problemu

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 12:33
od Sláma Karel
Rover píše:To jsem zkoušel a nebrzdilo to potom vůbec...
U tebe to bude Rovere trochu složitější. Tím, že ty máš RRC a ne D1, tak máš jiný systém ABS a proto taky máš TC. To D1 nikdy neměli.
Ty máš kostku ABS přímo na pedále a k tomu takový kompresorek co ti dělá tlak v systému, takže když to odpojíš tak brzdíš jako bez posilovače.
Ale u D1 je to tak, že má normální brzdovou pumpu s podtlakovým posilovačem (přesně stejnou jako auta bez ABS) a z ní teprve pak jde ten tlak kapaliny do té kostky ABS. Takže když odpojíš to ABS u D1 jakkoliv, tak to brzdí stejně jako normální D1 bez ABS.

Myslím, že u tebe Rovere to jen tak odpojit nepůjde, ale u D1 stačí vyndat třeba pojistku, nebo odpojit ten konektor na té kostce ABS a všechno bude makat jako když je to auto bez ABS.


K :dance

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 13:07
od visby
ako je to na d2?

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 13:22
od Sláma Karel
U D2 je stejný systém jako u D1, ale tam ti ABS spolupracuje s dalšími systémy v autě. Takže ti asi nepůjde anitinaklápění a vzduchové pérování a asistovaný sjezd z kopce. (Pokud to ve své D2 máš)

K :dance

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 14:19
od Rover
Díky Karle, myslel jsem že u RRC je to stejné jako u Disco...

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 14:32
od MadTom
Jenom doplním - u D2 by odpojením ABS nefungovalo kromě vlastního ABS i TC (kontrola trakce) a HDC (asistent sjíždění svahů).
A teď obecně - všechna elektonika v autech je dělaná tak, aby při selhání pokud možno neovlivňovala bezpečnost, za posledních 20 let (RRC, D1) a 10 let (D2) se v tomto hodně změnilo - k lepšímu. Popisované problémy s brzdama by mě taky hodně rozhodily, ale hlavně bych se snažil zjistit (chybové kódy, diagnostika, ...) co je špatně (jestli mi nehapruje některé čidlo a podobně, jestli něco není moc opotřebené, i když to na tom zvenku není vidět).

Re: D1 tvrdy brzdovy pedal v kopci - smrt

Napsal: 03 srp 2010 14:42
od KRANG
MadTom píše:hlavně bych se snažil zjistit (chybové kódy, diagnostika, ...) co je špatně (jestli mi nehapruje některé čidlo a podobně, jestli něco není moc opotřebené, i když to na tom zvenku není vidět).
..jo přesně to jsem měl na mysli, co může bejt příčinou takový závady. Odpojení neni oprava.